“Sevgi” isimli Fotoğrafımın Yapısal İncelemesi ve Çekim Süreci

2013 yılı Samsun için fotoğraf adına güzel etkinliklerin ve başarıların olduğu bir yıldı. Bu yıl içerisinde gerek yönetim kurulu üyesi olduğum Fotoğraf ve Kültür Sanat Derneği (FOKUS)’un gerekse diğer kurumların Fotoğraf etkinlikleri önceki yıllara göre artmıştı. 2014 yılında ne yazık ki FOKUS dışında diğer kurumların hepsinde fotoğraf etkinliklerinde geri çekilme olmuşsa da 2013 yılında yapılan organizasyonların gelecek için umut vaat eden bir durum olduğunu ümit ediyorum.

Bu etkinliklerden biri de Atakum Belediyesi tarafından düzenlenen “Atakum’da Yaşam” konulu fotomaratondu. O zaman Samsun’da yaşıyor olmam ve Atakum’u genel yapısı itibariyle biliyor olmam avantajdı tabi ki. Ama bu durum fotoğrafta başarı için elbette yeterli değil. Özellikle fotomaraton tarzında bir yarışma için.

Fotoğraflarımda kurguyu genel de uygulamamakla birlikte özellikle Fotoğraf yarışmalarında ve fotomaratonlarda kurgu fotoğraf çekmesini de pek sevmem. O dönemlerde aklıma gelen bir kurgunun zamansal olarak Atakum yarışmasına denk gelmesi ile yarışmaya katıldığım fotoğraflardan birini bir kurgu ile çekmiştim.

Planladığım Fotoğraf temelde 3 öğeden oluşuyordu. Bir ağaç ve altında iki çocuk fotoğrafı. Biri erkek biri kız olan çocuklardan erkek olan kız olana vereceği çiçeği arkasında saklıyor ve sürprizi yapmak üzere…

Temelde çok basit olan bu kurgu için planladığım fotoğrafı çekebilmek için Atakum’un tepelik kısımlarında istediğim tipte ağaç aramaya koyuldum. Her ağaç olamazdı, tek ve yalnız bir ağaç olmalı, gür olmalıydı. Gün batımında çekildiğinde arka tarafında gökyüzü dışında başka bir öğe bulunmamalıydı. Çok rahat bulunabilecek bir öğe gibi görünse de yaklaşık 1 haftalık bir gözlem sonunda idealime yakın bir ağacı bulmuştum (Şekil 1).

1Şekil 1

Çitlerin arkasından çekmiş olduğum Şekil 1’de görünen fotoğrafta çitleri aşıp planladığım açıyı çekmek istediğimde yerdeki çalıların fazlasıyla rahatsız edici olduğunu fark ettim. Asıl fotoğrafı çekeceğim gün Şekil 2’de ağacın altında ilgi dağıtan çalılar için bir önlem de almam iyi olacaktı.

2Şekil 2

Ağacı bulmuştum. Şimdi biri erkek biri kız olmak üzere 2 çocuk modele ihtiyacım vardı. Bu konuda Fotoğraf Derneğimizden üyemiz ve o zaman Samsun İl Özel İdaresi’nde birlikte çalıştığımız Şerif YILDIRIM imdadıma yetişmişti. Sonrasında çocukları Arda ve Elif Ece’yi de ikna etmiştik.

3Şekil 3

Şekil 3’de ki gibi ağaç hazırdı. Fotoğrafın çekileceği günü bekliyordu. Fotoğrafı çekmek için 29.06.2013 günü Şerif abim, eşi ve çocukları ile birlikte ağacın bulunduğu alana gittik.  Planladığım şekilde gün batımına yakın saatlerdi ve zaman hızla ilerliyordu. Güneş dağların arkasına girdikten sonra fotoğrafın hiçbir anlamı kalmayacaktı. Şansımıza hava açıktı. Havanın kapalı olması tüm planı alt üst ederdi.

 4Şekil 4

Arda ve Elif Ece de hazırdı. Fotoğrafımıza katkı sağlaması amacıyla Arda ve Elif Ece’nin kurgumuza uygun olarak şapka aksesuarları da vardı. Şekil 4’te görüldüğü şekliyle poz verdiler. Bu süreçte tabi ki belli aksaklıklar oldu ama sonuçta fotoğrafı çekmek için bir engel oluşturmadı.

5Şekil 5

Şekil 5’de görüldüğü şekliyle kadrajımızı oluşturdum. Başta bahsettiğim ilgi dağıtan çalıları da o gün baya bir temizlemeye çalıştık. Zamanla yarıştığımız için bir kısmı kaldı ama çalıların durumu eski haline göre çok daha iyiydi.

Her zaman bahsettiğim gibi en önemli konu ışık. Siluet oluşacak şekilde bir fotoğraf planlamıştım. Bunun için ağacın konumu, gün batımında arka kısmının gökyüzüne gelmesi ve güneşin yatay olduğu saatte fotoğrafın çekilmesi önemliydi. Akşam saatini tercih ederek hem silueti daha rahat oluşturmuş olduk hem de daha sıcak tonlar elde etmiş olduk. Havanın açık olması da lehimizeydi. Bulutlu bir havada bu fotoğraf istediğimiz etkiyi vermeyecekti.

6Şekil 6

Nihayetinde Şekil 6’da görüldüğü gibi fotoğrafı çekmiş olduk. Fotoğrafın kadrajını oluştururken altın oranlara da dikkat etmeye çalıştım. Leke dağılımını dengeli olarak yayarak fotoğrafın dengesini korumaya çalıştım. Kadrajın dışında sağ bölümde farklı objelerin olması sağ tarafta bıraktığımız boşluk oranını azaltsa da şartları zorlayarak yeterli boşluğu bırakmaya çalıştım.

Yarışma’da birinci seçilen bu fotoğrafım daha sonra da birçok yarışmada çeşitli sergileme ve ödüller de kazandı. Fotoğraflarımı çok büyük oranda spontane olarak çeksem de yoğun gözlem, kurgu ve planlama ile çekilen bu fotoğrafımı da çok seviyorum.

 7Şekil 7

Şekil 7 için; 1 numarada çocukların yalnız olduğu fotoğraflar ile 2 numarada yalnız başına ağaç bu halleriyle çok bir anlam ifade etmemektedir. 3 numarada kurgunun tamamlanması ve 4 numarada doğru ışıkta fotoğrafın çekilmesi ile “Sevgi” kavramı pekiştirilmiştir. Böylelikle farklı düşüncelere, farklı hayallere imkan verecek şekilde açık kompozisyon kullanılmış olup izleyicilerin kendine has farklı anlamlar katabileceği şekilde resmedilmiştir.

Fotoğrafın çekiminde yardımları bulunan YILDIRIM ailesine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

EXİF Bilgileri:

Canon EOS 60D

Canon 10-22

10 mm

F8

1/400

ISO 400

-1,67 EV

29.06.2013 – 19:54